Alvajärvi

Alvajärven kylä sijaitsee 16 km:n päässä kuntakeskuksesta. Maisemasta pitää huolta luonnonkauneus ja maatalous, jota harjoitetaan aktiivisesti. Kauniilla paikalla sijaitseva kylä on kahden järven, Alvajärven ja Muurasjärven rannalla, laajalla alueella. Alvajärvi jakautuu neljään eri kylänosaan eli Honkarantaan, Lehtoperään, Rekosrantaan ja Puuruskylä-Etelärantaan.

 

Sijainti ja yleistä kylästä

Alvajärven kylä on kaunis kaikkien mielestä. Maisemasta pitää huolta luonnonkauneus ja maatalous, jota harjoitetaan aktiivisesti. Kauniilla paikalla sijaitseva kylä on kahden järven, Alvajärven ja Muurasjärven rannalla, laajalla alueella. Alvajärvi jakautuu neljään eri kylänosaan eli Honkarantaan, Lehtoperään, Rekosrantaan ja Puuruskylä-Etelärantaan.

Kylä sijaitsee sopivalla etäisyydellä kirkonkylästä, missä palvelutarjonta on suhteellisen turvattu. Toki omiakin palveluja löytyy. Läheisyys kuntakeskukseen tekee kylästä riippuvaisen koko kunnan kehityksestä.

Etenkin lapsiperheiden kannalta Alvajärvi on suotuisa asuinsija ja miksei kenen tahansa muunkin maaseudun rauhasta, mutta sopivasta vilinästä pitävän mielestä.

Yhteishenki Alvajärvellä on hyvä ja kylä on virkeä yhdistystoiminnassa. Kun asioista oikein innostutaan Alvajärven kylällä, lähtevät kaikki ihmiset liikkeelle. Kyläseura ja muut yhdistykset kehittävät viihtyisämmäksi kylän keskustaa ja muita alueita jatkuvasti omatoimisesti. Viimeisimpiä voimannäytöksiä ovat kevyen liikenteen väylän raivaaminen talkoilla ja kylätalon kunnostus.

Alvajärven seutu on kelvannut asuinsijaksi jo kivikaudella. Tuolta ajalta peräisin olevia asuinpaikkoja ovat Majaniemi ja Talvilahti, Peukaloisniemessä on esihistoriallinen pyyntikuoppa-alue ja Peukaloisenkankaalla varhaismetallikautinen asuinpaikka, jossa on kesällä 2003 suoritettu kaivauksia. Suoalueita ja rakennuksia on Alvajärvellä suojeltu runsaasti. Rakennuksista suojeltuja ovat Autio, Hassila, Mustaniemi, Honkamäki, Lahdentaus ja Paanala.

Alvajärven kylällä on vuoden 1998 tietojen mukaan 362 asukasta. Keski-ikä on 43,4 vuotta. Ikäjakaumaltaan kylän asukkaat ovat jakautuneet taulukon mukaisesti.

Alvajärven kylän asukastiheys on 1,3 henkeä neliökilometrillä. Koko Suomen asukastiheys on 15,2 hlö / km2. Kylälle sopii asumaan suuret määrät maallemuutosta haaveilevia suomalaisia supisuomalaisten, luonnonkauniiden puitteiden keskelle.