Matkailu – Retkeily – Harrastaminen
Pihtiputaan kohteita ajanviettoon ja vierailuun

Tähän alle on listanomaisesti koottu Pihtiputaalla ja lähiympäristössä sijaitsevia kohteita, joihin kannattaa tutustua. Lista ei ole täydellinen eikä kaiken kattava, mutta antanee kuvan siitä, että Puttaalla on tekemistä ja näkemistä.

Listan kohteiden ohella vierailemisen arvoisia ovat myös kunnan alueella sijaitsevat useat kiinteät muinaismuistot, kulttuuri- ja perinnemaisemat sekä historialliset rakennukset. Näitä löytyy 2007 päivitetystä Pihtiputaan kulttuuriympäristöohjelmasta, joka löytyy tästä.

Alla olevaa listaa on alettu koostaa keväällä 2017. Kohteiden keruun ja esittelyjen ja lisätietojen osalta myös Sinun tietosi ovat tärkeitä. Tavoitteena olisi ajan mittaan koota luettelosta kattavampi kooste lisätietoineen, kuvineen, karttoineen ja linkkeineen, joten jos Sinulla on ehdottaa kohdetta, päivittää kohdetietoja, lisätä uusi kohde, toimittaa lisätietoja, jne. toimitathan tiedot Pihtiputaan kunnan neuvontaan tai sähköpostitse osoitteella pihtiputaan.kunta (at) pihtipudas.fi.

Kohteista olisi hyvä yksilöivän nimen (otsikko) lisäksi olla esittelytekstissä selkeästi vähintään seuraavat tiedot; missä, mitä / millainen, kenelle, talvi- / kesäkäyttö, maanomistaja, mahdollinen ylläpitotaho, mahdolliset hinnat ja aukioloajat, keneltä lisätietoja (yhteystietoineen)

Kaikkien Pihtiputaalla sijaitsevien kohteiden luonnon ja paikallishistorian osalta, jne. lisätietoja ja opastusta maastossa voi kysyä retkioppailta.

Lisätietoja myös:

Pihtiputaan kunnan neuvonta +358 14 459 6800 (Pihtiputaan kunta – neuvonta ja vaihde)
Kati Laine-Rissanen +358 40 714 3888 (Pihtiputaan kunta – Vapaa-aikatoimen koordinaattori)
Markku Kananen +358 44 459 6891 (Pihtiputaan kunta – Kenttämestari)
Ari Kahilainen +358 44 459 6810 (Pihtiputaan kunta – Yhdyskuntatekniikan päällikkö)

 

Lisätietoja saat klikkaamalla kohteen auki

Yleistä Pihtiputaasta sekä oheisaineistoa

Heinäjoen luontoreitti – 2/6km

Rantaraitti laavuineen – noin 1km / Eijanpolun lenkin kanssa

Rapeikon luontopulku – 2km

Ritovuoren alue – n. 10ha

Koulukeskuksen alue – urheilupaikat

Uimarannat – Hiekka ja Häikkä sekä kylien kohteet

Koirien uimaranta – Hiekka

Venesatamat ja veneenlaskupaikat

Laavuja ja tulentekopaikkoja kootusti

Lintutorneja ja näköalapaikkoja kootusti

Moottorikelkkailu

Hiekan kangas – polkuja, ravirata jne.

Heinäjoen museosilta

Kotiseutumuseo

Pihtiputaan Kirkko

Keihäsmuseo

Matonpesulaituri

Avantouinti

Torit – Keskustori, Tahkonaukio, Kumpulan tori

Leikkipuistot

Kirjasto

Yölammen-Imarrekiven-Harjuntakasen laavun kierros - 5km

Jääkolun alue – n. 3500ha suojeltua aluetta – mm. Suurijärvi / Lapin sormi / Peuranpolku

Muurasjärven koulu – tilat, leikkipuisto, urheilukenttä

Rillankiven kulttuuri- ja luontopolku – 1,3/5km

Vuorisalon kalliot / Vuorijärvi – alle 1km suuntaansa

Hiljentymiskirkko

Makkaran niitty

Suvannonlahden leirikeskus

Suvannonlahden jäälatu

Pihtiputaan hiljaiset alueet

Louhuranta

Hiihtokohde hankiaiskelillä keväisin - Väljänneva (Likonevan ja Konttirämeen kautta)

Kivimäen kierros – 4,5km

 

 

Yleistä Pihtiputaasta sekä oheisaineistoa

Kirkonkylän taajamasta on tehty kehittämissuunnitelma v. 2012

Pihtiputaan palvelukartasto Rotaryklubin toteuttamana

Pihtiputaan osoitekartat tästä taajama ja haja-asutusalue

Pihtiputaan kulttuuriympäristöohjelma ”Muinaisuuden metropolista nykypäivään”

Keski-Suomen liiton esite Keski-Suomen hiljaisista alueista

Uimarantojen sijainnit karttoina

Kirkonkylän leikkipuistojen sijainnit karttoina

Veneenlaskupaikkojen sijainnit karttoina

Latukartat

Keski-Suomen ympäristökasvatushankkeen yhteydessä tehty Pihtipudasta koskeva materiaali ja esitteet löytyvät yhdistelmänä tästä

Ympäristöhallinnon verkkopalveluista löytyy myös paljon tietoa pihtiputaasta ja putaan luontokohteista http://www.ymparisto.fi/fi-FI/haku?n=25246&d=1&n3=Pihtipudas&page=1

Tietoa Pihtiputaasta löytyy myös:
http://keski-suomi-portaali.fi/kunnat/pihtipudas.php
http://www.lomaseutu.fi/
https://paikalliset.fi/fi

 

Heinäjoen luontoreitti – 2/6km

Lähellä taajamaa sijaitseva helppokulkuinen tasamaan luontoreitti. Reitille pääsee Karjasillantien varrelta, mutta myös Rasinahontieltä.
Matkan varrella on lintutorneja sekä nuotiopaikka katoksineen ja kuivakäymälöineen.
Laavulla ei ole sulan maan aikaan tulentekolupaa, mutta toinen tulipaikka löytyy jokisaaren sillan kupeesta. Ei esteetön, helppokulkuiset pitkospuut ja polut kuitenkin.
Kohde on toteutettu talkootyönä Heinäjoen Luonto ry:n ja Pihtiputaan Rotaryklubin toimesta; myös 100m ponttonisilta ja 30m kävelysilta.
Ei talvikunnossapitoa, mutta hiihtäminen ja lumikenkäily mahdollista.
Maanomistajina yksityiset maanomistajat sekä Pihtiputaan kunta. Lisätietoja tästä sekä mm. Juhani Krook.

 

Rantaraitti laavuineen – noin 1km / Eijanpolun lenkin kanssa

Pihtiputaan taajaman laidalla, Putaanvirran ja Koliman rannalla kulkeva helppokulkuinen, tiettävästi ainoa Putaan pyörätuolikelpoinen luontoreitti. Reitin varrella ei ole varsinaisia nähtävyyskohteita, mutta polku vie hetkessä taajamasta luonnon rauhaan – keskellä taajamaa. Reitin varrella sijaitsee myös lintutorni. Reitti alkaa Terveyskeskuksen takaa Heinäjoen museosillan kupeesta Eijanpolkuna ja jatkuu Putaanvirran rantoja pitkin kohti nelostietä, kulkien tien ali ja jatkaen Koliman rantaa varsinaisena Rantaraittina laavulle asti. Laavu on huollettu, ei kuivakäymälää. Rantaraitin polulle pääsee myös usealta yhdyspolulta. Alue on ns. Putaanportin aluetta, jolla sijaitsee myös palveluja, tori esiintymislavoineen, veneenlaskupaikka sekä leikkipuisto. Maanomistaja pääosin Pihtiputaan kunta. Lisätietoja Ari Kahilainen ja Markku Kananen / Pihtiputaan kunta.

 

Rapeikon luontopulku – 2km

Rapeikon luontopolku sijaitsee muutaman kilometrin päässä Pihtiputaan taajamasta etelään, ja reitille pääsee nopeasti jalkaisin taajamasta sekä Ritovuoren luontopolulta. Reitille on helppo pääsy myös autolla, viitoitus esimerkiksi nelostieltä, toinen mahdollisuus ajoneuvolla lähestymiseen on Kolimantieltä kääntyvän metsäautotien kautta.

Luontopolulla on runsaasti opastetauluja, joissa kerrotaan mm. reitin vaihtelevasta luonnosta sekä luultavasti timanttejakin tuottaneesta geologisesta historiasta muinaisen tulivuoren päällä. Reitin varrella on tervanpolton muistomerkki tervahautoineen reitin itäpäässä, huollettu laavu ja kuivakäymälä reitin länsipäässä sekä mm. riistapelto. Rapeikon vanha päärakennus on purettu v. 2017, pihapiirissä on jäljellä aitta sekä saunan ja päärakennuksen rauniot. Aitta on lukittu, mutta leirikoulu- tms. käyttöön sitä voi tiedustella Pihtiputaan kunnalta / Ari Kahilainen

Maanomistajana alueella pääosin Pihtiputaan kunta ja alueen esitteen löydät tästä

Lisätietoja Pihtiputaan kunta / Ari Kahilainen ja Markku Kananen sekä Pentti Ruotsalainen

 

Ritovuoren alue – n. 10ha

Ritovuori sijaitsee Pihtiputaan taajamassa ja sen alueella on useita opastettuja pururatareittejä, joissa talvisin on hoidetut hiihtoladut. Kartta ritovuoren alueen laduista löytyy tästä

Alue on pääosin valaistu. Alueen luonto on vaihtelevaa, pääosin mäkistä kangas- ja sekametsää siirtolohkareineen. Ritovuoren pururadalta on polkuyhteys myös Rapeikon luontopolulle ja Kolimantieltä erkanevaa metsäautotietä pitkin Louhurantaan.

Alueella sijaitsee

- Pururadat (ladut talvella)

- Lenkkipolut

- Frisbeegolf rata http://frisbeegolfradat.fi/rata/pihtipudas_discgolfpark/

- Laavu

- Pulkkamäki ja lumilautaspotti (talvisin)

- Vesitorni

Alueen ylläpidosta vastaa Pihtiputaan kunta. Lisätietoja Pihtiputaan kunta / Markku Kananen ja Ari Kahilainen

 

Koulukeskuksen alue – urheilupaikat

Koulukeskuksen alueella on koulutoimintojen lisäksi myös liikuntapaikkojen keskittymä. Koulukeskusta voi lähestyä useammasta suunnasta ja sen ympärillä on runsaasti pysäköintipaikkoja. Varsinaisille kiinteistöjen piha-alueille on ajoneuvolla ajo ja pysäköinti kielletty turvallisuussyistä. Koulukeskusta voidaan lähestyä Koulutieltä, Savelantieltä ja Tahkonpolulta. Ulkoalueista ja tiloista vastaa Pihtiputaan kunta. Tilavarauksia, salivuoroja, ulkoalueiden käyttöä, tapahtuma-alustaa jne. voi kysyä mm. Kati Laine-Rissaselta ja Markku Kanaselta.

Koulukeskuksessa sijaitsee

- Putaanvirran koulu, joka käsittää ikäluokat esikouluikäisistä ysiluokkalaisiin

- Lukio, jossa on mm. hiihto-, lentopallo-, bändi- ja partiolinjat

- Päivähoitokeskus Onnimanni, jossa toimii 3 eri päivähoitoryhmää

- kaksi liikunta- ja kulttuurisalia – Pihtipudas-Sali sekä Putaanvirran Sali

- Voimailu- / punttisali Pihtipudas-salin yhteydessä

- yleisurheilukenttä nurmikenttineen

- minipalloareena

- parkour-kenttä

- skating-alue

- hiekkapallokenttä

- beachvolley-kenttä

- tenniskenttä

- lasten leikkivälineitä vaijeriratoineen

- ulkokuntosali.

- Talviaikaan tenniskentän paikalla sekä hiekkakentällä on luistelualueet ja alueella kiertää hiihtoladut, jotka johtavat Ritovuoren pururadan laduille

 

Uimarannat – Hiekka ja Häikkä sekä kylien kohteet

Pihtiputaalla on rantaviivaa useita satoja kilometrejä, joten onkin luonnollista että kunnan alueella on runsaasti uimarantoja – lähes joka kylällä vähintään yksi. Keskustan läheisyydestä löytyy kaksi virallista uimarantaa Hiekka ja Häikkä. Kaikille virallisille ja merkityille uimarannoille leiriytyminen on kielletty, lemmikkien uittaminen ja tuominen rantaan on kielletty (paitsi hiekan alueella kts. alla) ja tulenteko on myös kielletty.

Hiekan uimaranta sijaitsee Alvajärven rannalla Hiekanlahdessa Tarhantien ja Pohjoisniementien risteyskohdassa raviradan takana. Ranta on varustettu pukukopein, laiturein ja pöytäryhmällä sekä kuivakäymälällä. Ranta on hitaasti jyrkkenevä ja soveltuu hyvin lapsillekin.

Hiekan uimarannan yhteydessä, rannan pohjoispäässä aivan Raviradan kupeessa on mahdollisuus käyttää myös koiria uimassa, kunhan koirat eivät aiheuta häiriötä muille ja omistaja muistaa siivota mm koirien jätökset. Hevosten uittaminen on tälläkin paikalla kielletty.

Häikän uimaranta sijaitsee Koliman rannalla Saparoniemen Niemenhäikässä Saparoniementiestä erottuvan tien päässä. Uimaranta on varustettu pukukopein, pienellä laiturilla, hyppytornilla, penkeillä sekä kuivakäymälällä. Rannassa on myös pieni veneenlaskuluiska. Ranta on niemen kärjen eteläpuolella nopeasti syvenevä, pohjoispuolella ranta jatkuu pitkään loivana. Niemenhäikän päästä itään lähdettäessä matalaa jatkuu pitkälti, kuitenkin niin, että lopulta pohja jyrkkenee nopeasti.

Nämä rannat ovat Pihtiputaan kunnan ylläpitämiä samoin kuin seuraavat kylien uimarannat

Alvajärven uimaranta (Kokkoranta 29), Muurasjärven uimaranta (Salmenrantatie 148), Elämäjärven uimaranta (Uimarannantie 49), Seläntauksen uimaranta (Kinnulantie 378), Peningin / Hassilan uimaranta (Elämäjärventie 100) Kärväskylän uimaranta (Rantatie 29) sekä Saanin uimaranta (Karhilantie 135). Kohteiden sijainnit kartalla löydät tästä

Lisätietoja Pihtiputaan kunta / Markku Kananen ja Ari Kahilainen sekä Kati Laine-Rissanen.

 

Koirien uimaranta – Hiekka

Hiekan uimarannan yhteydessä on pieni alue rannan pohjoispäässä raviradan kupeessa, jossa myös koirien uittaminen on sallittu. Koirien vienti alueelle tapahtuu uimarannan parkkipaikalta polkua pitkin metsän rajasta. Koirien vienti rantaan ja uittaminen varsinaisen uimarannan kohdalla on kielletty. Koirien uimapaikka on varustettu pienellä laiturilla, penkillä, roskiksella sekä lapiolla jätösten siivoamisen helpottamiseksi. Koirat eivät saa tuottaa häiriötä uimarannan tai raviradan käyttäjille ja koirien omistajan on huolehdittava alueen siisteydestä ja jätösten keräämisestä. Myös lintujen ja muiden eläinten häiritseminen on kielletty ja tarvittaessa koirat on siis pidettävä aina kiinni. Hevosten uittaminen on täälläkin kielletty.

 

Venesatamat ja veneenlaskupaikat

Kolima -  https://fi.wikipedia.org/wiki/Kolima

Ilosjoki - Ukonniementie

Kk puhdistamo - Putaanportintie

Kk Shell - Eussaarenpolku

Kärväskylä – Rantapolku

Niemenharju - Putaanlahdentie

Niemenhäikkä - Saparoniementie / Häikän uimaranta

Alvajärvi https://fi.wikipedia.org/wiki/Alvaj%C3%A4rvi_(Pihtipudas)

Mainlahti – Mainlahdentie

Pumppuranta – Kammolankujan päässä

Muurasjärvi -  https://fi.wikipedia.org/wiki/Muurasj%C3%A4rvi

Muurasjärvi - Salmenrantatie / Matoniementie

Saanijärvi - https://fi.wikipedia.org/wiki/Saanij%C3%A4rvi

Saani – Karhilantie / Saanin uimaranta

Veneenlaskupaikkojen sijainnit karttoina löydät tästä

Lisätietoja Pihtiputaan kunta / tekninen toimisto

 

Laavuja ja tulentekopaikkoja kootusti

Tulentekopaikkoja löydät Rotaryklubin pihtiputaan palvelukartasta joka löytyy tästä

Kartista –saari Kolimassa – laavu

Lihasaari – saari Kolimassa – kota

Ritovuori – mäen päällä mäenlaskupaikalla – laavu

Ilosjoki – Ukonniemen tien varressa – kota

Rapeikko – Luontopolun varrella – laavu

Heinäjoki – Luontopolun varrella – laavu

Rantaraitti – Luontopolun päässä – kota

Suurijärvi – Luontoreitin varrella kämppä ja tulentekopaikkoja

Lisätietoja Pihtiputaan kunta / Markku Kananen

 

Lintutorneja ja näköalapaikkoja kootusti

Paikkoja löydät myös Rotaryklubin pihtiputaan palvelukartasta joka löytyy tästä

Putaanlahden lintutorni

Kortteisen lintutorni

Haapavuoren lintutorni

Kokkomäki Alvajärvi

Heinäjoen luontoreitti

Kivimäen kierros

Vuorisalon kalliot

Riihilahden lintutorni (valmistuu v. 2017)

 

Moottorikelkkailu

Pihtiputaalla on moottorikelkkauria kymmeniä kilometrejä. Pihtiputaan urilta on yhteys, etelään päin Viitasaaren kautta- ja pohjoiseen päin Haapajärven kautta, kaikkiin Suomen kelkkareitteihin /-uriin ja kaikki viralliset reitit löytyvät osoitteesta http://kelkkareitit.fi . Moottorikelkkaurilla ajaminen on luvanvaraista ja lupia myy Pihtiputaalla Takkatupa, lupa oikeuttaa ajamaan KAIKILLA Keski-Suomen kelkkaurilla.

Muistutuksena mainittakoon, että kelkkaurat on tarkoitettu vain talvikäyttöön ja moottorikelkkailuun, virallisten merkattujen reittien ulkopuolella ajoon tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Pihtiputaan moottorikelkkauria ylläpitää Pihtiputaan moottorikelkkailijat ry – lisätietoja mm. Matti Varha (040 504 0329) ja Mika Kumpulainen (040 573 3371)

Email: pihtiputaanmk (at) hotmail.com

Facebook: Pihtiputaan Moottorikelkkailijat ry

 

Hiekan kangas – polkuja, ravirata jne.

Mainlahden, Hiekanlahden ja Kammolanlahden väliin jäävä hiekkakangasharju on oiva ulkoilukohde. Metsiköissä risteilee useita luonnonpolkuja ja alueella on mm. ravirata, uimaranta sekä venesatama. Alueen taajaman puoleisella laidalla kulkee myös rahtiliikenteessä oleva junarata, jonka varrelta löytyy myös yksityisomistuksessa olevat asemarakenteet sekä käytöstä poistettu vanha vesitorni. Radan varrella on myös niitty. Alvajärven rannoilla tällä alueella on myös merkkejä myös rautakautisista asuinpaikoista ja alueella onkin tehty useita arkeologisia kaivauksia. Alueen maanomistajina pääosin yksityiset tahot.

 

Heinäjoen museosilta

Heinäjoen silta on kivinen museosilta Pihtiputaan keskustassa. Silta on kaksiaukkoinen holvisilta, se on rakennettu lohkokivistä vuosina 1923–1924 ja otettu museosillaksi vuonna 1982. Nelostie kulki sillan kautta vuoteen 1962, jolloin sen liikenne siirtyi uudelle sillalle. Sillan yli kulkee nykyään Ruukintie. Sillan ali kulkee Heinäjoki, jonka siltojen (uusi ja vanha silta) välisestä osuudesta käytetään nimitystä Putaanvirta. Silta on säilynyt hyvin ja sitä on vuosien saatossa kunnostettu. Viimeisimpänä toimenpiteenä silta on valaistu ja se onkin erityisesti hämärällä ja pimeällä varsin näyttävä.

Alueen esitteen löydät tästä. Lisätietoja Pihtiputaan kunta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hein%C3%A4joen_silta

 

Kotiseutumuseo

Pihtipudas-Seuran ylläpitämä kotiseutumuseo on perustettu vanhaan kunnan viljamakasiiniin. Kotiseutumuseo sijaitsee aivan kirkonkylän keskustassa, kirkon välittömässä läheisyydessä Kisatien ja Sallilantien risteyksessä. Museon kokoelmiin kuuluu noin 900 esinettä, jotka kertovat Pihtiputaan paikallishistoriasta. Museo on avoinna kesäisin. Ylläpito ja lisätiedot Pihtipudas-Seura ry, puh. 0207 931 621.

http://www.pihtipudas-seura.fi/

 

Pihtiputaan Kirkko

Pihtiputaan kirkko on vuonna 1783 valmistunut puinen ristikirkko. Kirkko ja hautausmaa sijaitsevat Kirkkotien, Sallilantien, Kisatien ja Metsätien väliin jäävällä alueella. Omistaja ja lisätiedot Pihtiputaan seurakunta. Kohteen esitteen löydät tästä.

http://www.pihtiputaanseurakunta.fi/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pihtiputaan_kirkko

 

Keihäsmuseo

Museo esittelee suomalaisen keihäänheiton historiaa ja suuria hetkiä. Museo sijaitsee Putaanportissa, kultakeramiikan kiinteistön toisessa kerroksessa. Esite - http://www.avoinmuseo.fi/

 

Matonpesulaituri

Aurinkoista kesäpäivää voi viettää myös siivoten. Mikäpä olisikaan mukavampi kotiaskare kuin mattojen pesu ulkona paisteessa! Pesuaineiden kulkeutuminen vesistöihin on estettävä, ja tästä syystä myös mattojen pesu suoraan vesistöissä on kielletty. Pihtiputaan taajamassa Virrantien päässä Heinäjoen varrella on oiva paikka mattopyykille; juokseva vesi joesta, pesualtaat kuuraustasoineen, mankeli sekä valutuspuomit. Matonpesupaikka on avoinna kesäaikaan yöpakkasten mentyä. Alueen suosiosta johtuen suosittelemme, että matot viedään valutuksen jälkeen kotiin kuivumaan, sillä valutuspuomeja ja kuivaustelineitä on alueella rajallinen määrä. Ylläpito Pihtiputaan kunta, lisätietoja ja vikailmoitukset neuvonta tai Ari Kahilainen.

 

Avantouinti

Pihtiputaalla on avantouintimahdollisuus Putaanportin alueella ns. Kumpulan rantasaunan yhteydessä Rantaraitin varrella osoitteessa Mummolantie. Avanto sijaitsee laiturin päässä kevyesti virtaavalla paikalla ja rohkeimmat voivat pulahtaa uimaan milloin vain, sillä vesistön pieni virtaus pitää huolen siitä, ettei vesi jäädy ensimmäisillä pakkasilla. Kovimpien pakkasten ja varsinaisen talven aikaan avanto pidetään auki pumpulla ja myös sauna lämpiää kerran viikossa. Pukuhuone on pienen saunan yhteydessä ja tilat ovat lukittu. Talvikaudelle saunan pukuhuoneeseen saa vuokrata avaimen (talvi 2016 - hintaan 25€/kausi), minkä lisäksi saunapäiviltä kerätään kertamaksu. Sauna lämpiää kerran viikossa periaatteella miesten ja naisten vuoro. Kohdetta ylläpitää Pihtiputaan kunta, lisätietoja Kati Laine-Rissanen.

 

Torit – Keskustori, Tahkonaukio, Kumpulan tori

Pihtiputaalla on kolme toria. Vanhin toreista on ns. Keskustori Sallilan puiston ja Kolimantien välissä. Tahkonaukio on toreista uusin ja sijaitsee Keskustien ja Asematien välissä. Tahkonaukion yhteydessä on myös linja-autoasema pysäkkeineen ja paikoitusalueineen. Näiden lisäksi Putaanportin alueella on ns. Kumpulan tori, joka on enemmän tapahtumapaikaksi muotoutunut alue kokonaisuudessaan. Torimaksut, myyntiluvat, tapahtumajärjestäjät – lisätietoja Pihtiputaan kunnan tekninen toimisto.

 

Leikkipuistot

Leikkipuistoja löytyy Putaanportista rantaraitin yhteydestä, Koulukeskuksen piha-alueelta, Eräpolulta, Takapellontieltä, Kisatieltä sekä Hämeenpolulta. Leikkipuistot kartalla

Leikkipuistojen ylläpito Pihtiputaan kunta / yhdyskuntatekniikka

 

Kirjasto

Pihtiputaan kirjasto sijaitsee kunnanviraston kanssa samalla tontilla osoitteessa Keskustie 9. Kirjasto on ns. omatoimikirjasto joten palveluajat eivät enää rajoita lukuhimon yllättäessä esim. viikonloppuisin. Aukiolo ja palveluajat sekä paljon muuta kirjaston omilta sivuilta: http://www.pihtipudas.fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/kirjasto

 

Yölammen-Imarrekiven-Harjuntakasen laavun kierros - 5km

Muurasjärvellä on Karhukalliontien, Pyydysjärventien ja Yölammintien päässä sijaitseva hieman kivinen ja mäkinen reitti, joka soveltuu kohtalaisella kunnolla varustetulle väelle. Reitin varrella on komea Imarrekivi, joka on muinaisjäännekohde sekä mahdollinen palvonta-, uhri- ja hautapaikka. Kivessä on myös jättiläiskokoinen 3m korkea kuvio ihmiskasvoista. Polkuverkosto on osittain vanhoja luonnonpolkuja, kalamiesten polkuja ja metsäautoteitä, jotka on pitkostettu Suurijärven luontoreittihankkeen yhteydessä 2000-luvun alussa. Yli puolet reitistä sijaitsee nuorella Harjuntakasen luonnonsuojelualueella. Oletetaan, että reitti sijaitsee muinaisella hylkeenpyynti-alueella. Ei talvikunnossapitoa, mutta hiihtäminen ja lumikenkäily mahdollista. Maanomistajana alueella pääosin Metsähallitus. Lisätietoja mm. Miika Kumpulainen, Arto Tiainen.

 

Jääkolun alue – n. 3500ha suojeltua aluetta – mm. Suurijärvi / Lapin sormi / Peuranpolku

Alue sijaitsee Pihtiputaan, Reisjärven ja Kinnulan rajamaastossa ja käsittää mm. Nasakkalan, Suurijärven, Harjuntakasen ja Jääsydänmaan alueen.

Jääkolulta lähtiessä reitti kulkee leveitä, helppokulkuisia polkuja pitkin (vanhoja metsäteitä), Reisjärven puolella maasto muuttuu kivikkoisemmaksi. Alueella sijaitsee useita kauniita pieniä järviä, yli 60 kpl 10 x 10 km:n alueella.

Parkkipaikkoja on Jääkolun lähellä Jääkoluntien varressa ja Nuorasen tiellä Suurijärven reitin lähtöpisteen lähellä sekä Yölammen kohdalla Yölammintien tien päässä.

Jääkolun pyykki on vanha rajapyykki, joka sijaitsee Pihtiputaan, Reisjärven ja Kinnulan rajalla, ja jonka kivissä näkyvät edelleen vanhat kaiverrukset.

Jääkolulta, Suurijärven kämpältä ja Yölammelta on mahdollisuus patikoida yöksi varaustupiin Reisjärven Peuranpolun pohjoispäähän. Hyvin opastetut reitit vievät läpi kahden luonnonsuojelualueen ja yhden Natura-alueen.

Suurijärven kämpälle lyhyin patikkamatka on Nuorasentieltä. Kämppä ja reitistö osin ovat Pihtiputaan kunnan ylläpitämiä. Suurijärven kämppä on varustettu saunalla, kuivakäymälällä ja soutuveneellä. Kämppään mahtuu talvisin 6 yöpyjää ja kesäisin lisäksi aittaan 5 yöpyjää. Kämppä on ns. autiokämppä, jota ei voi varata. Mikäli Nuorasentiellä oleva puomi on suljettu, pääsee kämpälle myös lähes Karhukalliontien päästä. Koko Jääkolun alueen pääasiallinen maanomistaja on Metsähallitus. Lisätietoja alueen kohteista Arto Tiainen, Markku Kananen. Peurakallion esite.

 

Muurasjärven koulu – tilat, leikkipuisto, urheilukenttä

Muurasjärven koulu toimii osoitteessa Ristinmäentie 9, 44880 Muurasjärvi. Koulun nykyiset luokkarakennukset on rakennettu 1940 ja 50 lukujen vaihteessa ja liikuntasali 1980 luvulla. Koulun tilojen käyttöä / vuokrausta sekä salivuoroja voi kysyä koulun johtajalta tai sivistystoimesta.

Koulun läheisyydessä on myös pururata, jääkiekkokaukalo / luistelurata talvisin, sekä kaupan pihassa leikkipuisto.

 

Rillankiven kulttuuri- ja luontopolku – 1,3/5km

Pihtiputaan, Pyhäjärven ja Pielaveden kuntien rajalla sijaitseva vanha rajapyykki, joka on vanhalta nimeltään Maanselkä. Pyykki on Suomen vanhin vielä voimassa oleva maakuntatason (Keski-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa ja Pohjois-Savo) rajapyykki. 1400-luvun alussa pyykki on ollut myös idän ja lännen rajana (Ruotsi – Novgorod / Moskovan suurruhtinaskunta). Alue sijaitsee ikimuistoisella vepsäläisten / Karjalaisten kulkureitillä Laatokka- Pohjanlahti (Kainuunmeri). Lähtöpisteessä on itse Rillankivi sekä laavu ja tulipaikka. Ei talvikunnossapitoa, mutta hiihtäminen ja lumikenkäily mahdollista. Nykyisellään kulttuuripolun opasteet ovat heikossa kunnossa, mutta alueen polut näkyvät maastossa selkeästi. Lisätietoja Juhani Krook.

Alueen esite tässä. https://fi.wikipedia.org/wiki/Rillankivi

 

Vuorisalon kalliot / Vuorijärvi – alle 1km suuntaansa

Pihtiputaan ja Pyhäjärven rajalla Haapajärventien varressa Elämäjärvellä sijaitsevan Vuorisalon jylhät kalliot ovat vertaansa vailla. Vuorijärvi ja Vuorisalon kalliot ovat vain noin puolen kilometrin kävelymatkan päässä Haapajärven tiestä. Polku kalliolle lähtee maakuntien ja kuntien rajalta, rajalla sijaitsevan levähdyslevikkeen eteläpäästä. Eteläpuolen polku on melko kuiva reitti, levikkeen keskivaiheilta lähtevä polku menee märän suon läpi. Maisemat ovat mahtavat ja valokuvaukselliset. Nousu on loiva, joten reitti soveltunee normaalikuntoiselle väestölle. Rannan ja kallion jyrkkyys tekee kohteesta haastavan lapsiperheille, muttei sulje vierailua toki pois lastenkaan osalta. Paikalla on ehdoton tulentekokielto! Maanomistajana yksityinen taho. Lisätietoja Pentti Ruotsalainen ja Juhani Krook.

 

Hiljentymiskirkko

Pihtiputaan kunnalle lahjoituksena tullut pieni hiljentymispaikka, jossa myös hienot kattomaalaukset – Kantelelehto - nelostien varressa, osoitteessa kortteisentie 267.

 

Makkaran niitty

Perinnemaisemiin kuuluva niitty, joka on myös maakunnallisesti arvokas luonnonsuojelualue. Makkaran vanha tila sijaitsee metsien keskellä Elämäjärven kylän länsipuolella. Rakennuksista on jäljellä enää huonokuntoisia hirsirakennuksia, itse talo on purettu pois. Valtioneuvoston päätöksellä kulttuurimaisemiksi on Pihtiputaalla nimetty Muurasjärven, Yläliitonjoen ja Kärväskylän alueet. Makkaran niityn alueen esite tässä. http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Suojelualueet/Natura_2000_alueet/Makkaran_niitty(5251)

 

Suvannonlahden leirikeskus

Suvannonlahden leirikeskus sijaitsee Alvajärven rannalla osoitteessa Kinnulantie 342, 44800 Pihtipudas. Kohde on pääosin vain kesäkäytössä. Päärakennus on hirsinen kesämökkityylinen rakennus, jossa on keittiö, ruokailutilaa n. 50hlölle sekä nukkumapaikat 10-12 henkilölle ja kaksi WC tilaa. Päärakennus lämpiää sähköllä mutta tilassa on lisäksi takka. Pihassa on pieni sähkölämmitteinen nukkuma-aitta, jossa on makuutilat neljälle. Rannasta löytyy perinteinen kantovesi sauna, joka lämpiää kiukaan ja padan voimalla ja tietysti puulla.

Näiden rakennusten lisäksi pihapiirissä on myös isompi ns. kämppärakennus, joka on ollut käytössä vain satunnaisesti isompien tapahtumien yhteydessä kesäisenä majoitustilana takavuosina.

Maasto hieman kivikkoista mäntymetsää ja myös rannassa on jonkin verran kivikkoa hiekan ohella. Varustukseen kuuluu myös vene.

Hinta kesällä 2017 150€ ensimmäinen vrk ja 130€ seuraavat vuorokaudet.

Lisätiedot Pihtiputaan kunta / neuvonta

 

Suvannonlahden jäälatu

Pumppuranta – Suvannonlahti- Pumppuranta – 13km

Pumppuranta – Kammolankujan päässä

Suvannonlahti – Kinnulantie 342, 44800 Pihtipudas

Suosittu kunnan ylläpitämä latu, joka on yleensä auki joulusta maaliskuun loppuun kelivarauksella.

Jämsinlahden pohjukassa on yksityisen maanomistajan ylläpitämä tulipaikka.

Kartta jääladusta ja retkiluisteluradasta

Lisätiedot Pihtiputaan kunta / Markku Kananen

 

Pihtiputaan hiljaiset alueet

Keski-Suomen liiton esite Keski-Suomen hiljaisista alueista löytyy tästä. Pihtiputaalla hiljaisia alueita ovat mm.:

Pohja-Mäkelä, Multasuonkangas, Juusolanneva

Raudanjoki, Isomäki, Isokangas

Seläntauksen alue

Suojärvensuot

 

Louhuranta

Louhurannassa sijaitsee partiolaisten leirikeskus (Pihtiputaan seurakunta) ja alue on nimensä mukaisesti hyvin jylhää ja karua louhikkoa. Louhuranta sijaitsee Alvajärven kaakkoisrannalla n. 5km Pumppurannasta etelään. Louhurannalle pääsee autolla n. 0,5km:n päähän ja alueella on myös suojeltu lehtometsä. Vuokraus ev.lut srk ja lisätiedot Juhani Krook sekä ev.lut srk

Alueen esite

 

Hiihtokohde hankiaiskelillä keväisin - Väljänneva (Likonevan ja Konttirämeen kautta)

Väljännevalle pääsee myös suoraan metsäautotietä pitkin. Tie lähtee n. 300m ennen Luotosentien risteystä oikealle. Likonevalle pääsee ajamalla noin 500m kunnan rajalta Kinnulan puolelle Kinnulantietä pitkin (ns. Mustalaistie), Likoneva jää oikealle eli tien pohjoispuolelle. Sekä Likoneva että Väljänneva ovat lähes aukeita, Konttirämekin vähäpuustoista. Likonevan kohdalta etelään on Kangasjärvi, jonka rannalla on huoltamaton laavu, laavu sijaitsee Viitasaaren kaupungin puolella rajaa. Kinnulan puolella Likonevan länsipuolella Pitkäjärven rannalla on myös huoltamaton laavu.

Kohde/ alue on komea myös etenkin ruskan aikaan – mutta suot ovat sulan aikaan kulkukelvottomia (märkiä). Lisätiedot Pentti Ruotsalainen

 

Kivimäen kierros – 4,5km

Kivimäen kierros on luonto- ja kulttuuripolku Korppisen kylän läheisyydessä Keiteleentien varressa Pihtiputaalla. Lähtöpaikkana on kylätalo, Virkamäentien ja Keiteleentien sekä Sormulantien risteyksessä, mutta kierrokselle voi hyvin lähteä myös Ison Kivimäen alta (seuraa opasteita). Ison Kivimäen päältä löytyy huikaisevat näkymät tarjoava lintu- ja näkötorni sekä huollettu laavu tulipaikkoineen. Kivimäen kierros on haastava niin nähtävien asioiden kuin maastonkin suhteen – kostealla kelillä tarvitaan kumisaappaat, sillä polulla on välillä korkeaa heinikkoa. Polulla voi tehdä havaintoja luonnon monimuotoisuudesta; eläimistä, kasveista ja heti jääkauden jälkeisistä tapahtumista – Itämerta edeltäneistä merivaiheista muinaisrantoineen ja rantakivikkoineen. Syväjärven rannalla on laituri, tulipaikka ja pitkospuut.

Asiantunteva paikallisopas tekee retkestä antoisan. Sormulanmäki, Iso Kivimäki ja Pieni Kivimäki kuuluivat hyytävän Yoldianmeren ulkosaaristoon noin 11 tuhatta vuotta sitten, jolloin maan kuori oli täällä rajusti painuksissa Jääkauden jäljiltä. Näiden kolmen mäen rinteissä näkyy Yoldianmeren ja Ancylusjärven rantamuodostelmia. Kohta Hoikanlammelta noustessa polku etenee pitkin Ancylusjärven (noin 10800-9600 vuotta sitten) rantapenkkaa ja kivikkoa. Kasvisto ja linnusto Kivimäen kierroksella on kiintoisa ja monipuolinen myös näkötornilta Pienelle Kivimäelle kulkevalla osuudella. Reitti on haastava ja kiintoisa myös siksi, että suuret merenselän aallot ovat aikoinaan huuhdelleet moreenia siten, että vain kivet ovat jääneet jäljelle maastoon. Alueen vaikeimpien kohtien ylittämisen helpottamiseksi pahimpiin kohtiin on laitettu pitkospuut. Maanomistajina yksityiset tahot. Lisätietoja Juhani Krook. Alueen esite